Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak správně pěstovat dýně

11. 7. 2012

seminka.jpgSadíme dýně                               

Předpěstovat dýni není vůbec složité, protože je velmi nenáročná.

Zakoupená semena jakéhokoliv druhu dýně je dobré před samotným sázení namočit přes noc do vody. Díky namočení semena rychleji vyklíčí.

Semínka vysévejte od poloviny května.

Dýně by měly být zasazeny tam, kde je dostatečný sluneční svit.

Naklíčená semínka vysévám na záhonek  do hloubky 3-5 cm. Udržujte vzdálenost mezi jednotlivými semínky minimálně 1 m.

Je dobré, když k dýním dáte oporu. Mohou se tak pnout, nestíní si navzájem a zároveň Vám slouží i jako dekorativní rostliny.

Půdu pravidelně oplevujte. Je dobré, když je půda hodně humozní a je v ní dostatečná vláha. Listy dýní nezalévejte, hrozilo by jejich plesnivení.

sklizeni-d.jpgKdy dýně sklízet?

Sklízíme začátkem podzimu. Proč tak brzy? I první přízemní mrazíky by je mohly poškodit.

Hlavně musí být plody dobře vyzrálé.

Slupka takových plodů je tvrdá a matná. Na stonku se tvoří praskliny.

Sklizené dýně je lepší několik dní dosušit. Kdybychom je hned dali do vlhkého prostředí, plody by mohly začít plesnivět.  Pokud je venku hezky slunečno, je dobré tyto podmínky pro dosušení využít. Jinak můžete použít umístění vedle kamen. Teplota by neměla přesáhnout 30 stupňů. Stejné podmínky platí i pro okrasné dýně, kdy proti kažení pomáhá, když ponecháze plodu delší stopku (asi tak 5 cm). Jako dekorace Vám déle vydrží.


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chybí

(konik, 10. 12. 2017 11:33)

chybí zde jaká je to dýně a na dotazy nikdo neodpovídá a když klikám na nejsem
robot tak to dává 5 otázek úplně by stačila 1

Re: chybí

(Robert, 24. 3. 2019 16:52)

Všechny tyto dýně

Stránka na prd.

(Josef, 13. 4. 2016 20:47)

Na stránce jsou běžné věci, kterých najdu na webu nepočítaně. Název je velkohubý. Na dotazy nikdo neodpovídá. Ztráta času.

Jak dlouho musíme čekat až vyroste dyne

(Jana, 22. 11. 2015 16:32)

Jak dlouho musíme čekat až vyroste dyne

DYNĚ

(Jana, 25. 4. 2015 9:46)

Můžu všechny dýně dát do jednoho důlku a ony začnou růst společně se rozrůstat v jednu dobu na záhonu a každá si najde svoji cestičku a nebude potřeba se starat a bude přehled jak rostou

Poraďte

(Nevím si rady., 10. 9. 2014 13:34)

Mám dýni Goliáš a mám 1 obrovskou dýni a ostatní menší odumírají. Můžu se zeptat proč? A ještě by mě zajímalo, jestli bych mohl uřezat vedlejší planné výho. Děkuji za odpověď.

PĚSTOVÁNÍ DÝNĚ

(ANNA, 23. 6. 2014 22:03)

ZASADILA JSEM DÝNÍ PĚKNĚ ROSTLA A ZE DNE NA DEN ZAČLY ŽLOUTNOUT A VADNOUT LISTY. KDE SE STALA CHYBA.BYL TO PRO MĚ ŠOK.JEŠTĚ NIKDY SE MY TO NESTALO. DĚKUJI ZA ODPOVĚD.

Vše

(Jo, 6. 6. 2014 8:04)

Nedozvěděl jsem se nic. Stránka na prd. A ta čeština!!!

kdy nejpozdeji sazet

(Jana, 28. 6. 2013 13:46)

Dobry den, mam dotaz. Je uz pozde zasadit dyni ted, konec cervna, nebo to muzu jeste zkusit? Treba budu mit stesti na teply zacatek podzimu? Hrozi, ze sklidim nedozralou dyni, nebo bude proste jenom mala?
Co se stane, kdyz dam seminka bliz k sobe? Nemam moc prostoru.
Diky za odpoved, Jana

Re: kdy nejpozdeji sazet

(Monča, 20. 10. 2013 15:46)

Zkusyt to ještě můžeš, uvidíš jak ti porostou. Na podzim už začínaj mrazíky, ale dýním to zas tolik navadí, ale nenechávala bych je tam dlouho. Můžeš sklidit i nezralé dýně, ale nevadí to, pokud je dáš někam na chodbu na schody doma, tak se ti dodělají, vybarví se, ve vnitř se také dodělají. A ano, jakou ji sklidíš tak malá nebo velká zůstane a trochu se stvrkne, ale jen malinko že to nebu vůbec poznat, jenom to poznáš podle hmatu, že je trochu hrubší. Stane se že dýně nebudou mít dost prostoru a navzájem se budou zakrývat a tím třeba některé nebudou mít dost slunce. Moje dýně se rozpínají po zemi až mi málem zakryli celou zahrádku.

Re: kdy nejpozdeji sazet

(Kamila, 5. 3. 2014 9:51)

Minulý rok jsem sázela dýně, bez toho aniž bych si přečetla informace k sázení. Semínka jsem sázela asi 15 cm od sebe. Takže nevadí, když semínka dáte blíže k sobě. Na podzim jsem tak jako tak měla krásné plody.

Poraďte...

(Vláďa, 3. 8. 2013 15:27)

Dobrý den, mám dotaz ohledně dýní. Na jaře jsem zasadil na prohnojený záhon dvě rostliny dýně, vyrostli rostliny s krásnými listy. Ale plody ve velikosti malého míče začali od květu zčernat až shnili. Už se mi to stalo po několikáté. Můžete mi poradit, kde nastala chyba? Předem děkuji.

Re: Poraďte...

(Monča, 20. 10. 2013 15:33)

Zřejmě ta půda byla až příšerně pohnojená. Stačí obyčejná půda s míchná strochou hnoje nebo kompostu. Mě vystačila obyčejná půda bez kompostu nebo hnoje, jen ty dýně jednou pohnojit kuličkovým hnojivem, zalévat každej den jednou nebo dvakrát denně. Po 1-2 měsících už můžete čekat rostoucí dýně.

Co dělám špatně

(Alena, 9. 8. 2013 18:38)

Přesně tak, jak je třeba jsem zasela dáně. Bujně rostou, ale zatím žádné plody?? Čim to může být způsobené?

Re: Co dělám špatně

(d, 16. 9. 2013 14:49)

Re: Co dělám špatně

(Monča, 20. 10. 2013 15:28)

Buď pár dný ještě počkej a nebo jim dej hnojivo, mě hnojivo pomohlo a mám dohromady 6 dýní

skvělé

(Monika, 21. 6. 2013 19:54)

Tato stránka mi pomohla při pěstování dýní a teď už mi rostou dokonce 4 dýně. Já jsem čekala že neporoste skoro žádná, ale díky tomuto mi to jde bezvadně. Akorát potřebuju se zeptat: Když teda dýni dám tu oporu, tak se bude pnout sama nebo jí mám trochu pomoct? (pomoct např.: přivázat jí nějakým provázkem nebo drátkem)